Kaasboerderij Heileuver

Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver


Alle Bertha’s, Dora’s, Geertjes en hun vriendinnen zorgen dagelijks voor vele liters heerlijke romige melk.  Hun namen zijn  heel Hollands maar hun herkomst niet helemaal; de veestapel van Heileuver bestaat uit Frisian – Holsteiners. Gedurende het vroege voorjaar, de zomer en tot in de herfst grazen en luieren ze heerlijk buiten. Ze worden tweemaal daags gemolken en bijna alle melk wordt op het bedrijf verwerkt tot boerenkaas.

Boerenkaas is een traditioneel beschermd product geproduceerd uit rauwe melk. De smaak van boerenkaas verschilt per boerderij en per gebied. Streekgebonden kaas kan je heel letterlijk nemen; boerenkaas van de veengebieden smaakt anders dan de kaas van de zandgronden. Elk gebied heeft immers een ander ‘grasmenu’ voor zijn koeien en dat proef je in de kaas. Verder is ook het seizoen bepalend voor de smaak van de kaas. In het voorjaar kijken niet alleen de koeien reikhalzend uit naar de frisse groene weide maar ook de consument. Voorjaar betekent immers graskaas. Vers gras bevat caroteen en dat geeft aan de melk een vollere, romige en gelere kleur en dat proef je meteen.

Vijf weken nadat de koeien voor het eerst buiten zijn, vieren we  op Heileuver dan ook een klein feestje;  ‘Het graskaasfeest’. Dus sla de Enkhuizer Almanak erop na, let op de zon, de koeien in de wei en het humeur van de kaasboer en je weet dat de graskaas er aan komt. De melk wordt verwerkt tot naturel- of kruidenkazen. Een groot deel wordt in onze boerderijwinkel verkocht.

Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver
Dalmsholterdijk 17
8146 PE Dalmsholte (Ommen)

Telefoon : 0529 – 45 82 32
Fax : 0529 – 45 81 17
Email : info@heileuver.nl

Website :    http://www.heileuver.nl